De term ‘digitale inclusie’ of ‘e-inclusie’ verwijst naar acties en oplossingen die nodig zijn om digitale uitsluiting te voorkomen, zodat iedereen ten volle kan deelnemen aan de digitale samenleving.
Of zoals Mediawijs het formuleert:
"Enerzijds gaat het om het wegwerken van ICT-gerelateerde drempels, zoals digitale vaardigheden en toegang tot toestellen en internet. Anderzijds moeten mensen ondersteund worden en de kans krijgen om zelf hun digitale weg te zoeken, bijvoorbeeld door gebruiksvriendelijke websites en apps te ontwikkelen."
De digitalisering gaat razendsnel. Voor steeds meer diensten kan of moet je online. Of je nu je treinticket wil kopen of je belastingaangifte wil indienen. Handig, maar niet voor iedereen.
Daarom moeten we met z’n allen oog hebben voor wie (nog) niet meekan met de digitale snelheidstrein, door in te zetten op digitale inclusie.
Met digibanken wil de Vlaamse overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf. Digibanken helpen het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verkleinen via 3 doelstellingen:
Naast digibanken hebben tal van (vormings-)organisaties, instellingen en verenigingen een aanbod om die digitale kloof te dichten. Ook dàt aanbod is te vinden op Digiwijzer.be